Comunicat Girona 25N

El passat divendres 25 de novembre, companyes del moviment feminista entre les quals hi havia camarades van participar en un acte de la Coordinadora del 8M de la ciutat de Girona. La Coordinadora havia organitzat una concentració amb torxes a la Plaça del Vi, davant l’ajuntament, com un acte de protesta general contra la societat patriarcal i el masclisme, amb especial atenció a les agressions masclistes en forma de submissió química a l’oci nocturn: un fenomen en auge a la ciutat des de fa més o menys un any, com a la resta de ciutats de l’Estat.

Des del moment de l’arribada, alguns agents de policia ja feien guàrdia a la plaça, i tan bon punt les persones que organitzaven la concentració van començar a desplegar la pancarta i a encendre les torxes, un policia local es va apropar a una de les organitzadores que havia quedat més apartada, exigint permisos per l’acte. La noia va respondre que no en tenien perquè feia molts anys que aquesta concentració es feia sense demanar mai cap mena de permís i que era plenament pacífica: la lectura d’un manifest i un acte de música coral. Malgrat que això era evident a la vista, el policia va continuar insistint, exigint identificar una persona responsable i davant les reiterades negatives de la noia, va acabar amenaçant-la de detenir-la i endur-se-la a comissaria per identificar-la i posar-li una denúncia. Davant d’això, una camarada de Revolució va anar a donar suport a la noia i a intentar foragitar el policia, tot començant a cridar en veu alta que la policia estava intentant identificar i denunciar una noia de la Coordinadora i que s’estava impedint fer una manifestació contra la violència masclista, tot dirigint-se a la gent que hi havia a les terrasses dels bars de la plaça i que passava pel carrer. La camarada va començar a demanar, fent un gran escàndol, a tothom de la plaça que vingués cap a la concentració per defensar un acte de protesta democràtica i legítima i foragitar la policia. Al veure que les organitzadores també cridaven a la gent perquè acudís a donar suport, el policia va girar cua sense imposar cap represàlia a les manifestants.

Tot i així, un cotxe patrulla es va quedar vigilant la concentració mentre els actes es realitzaven. A pesar que aquests es varen conduir amb tranquil·litat i ànim festiu, les manifestants i organitzadores sospitaven i temien que en acabat se les voldria identificar. Per evitar-ho, les nostres companyes del moviment feminista i la nostra camarada van fer una segona crida per micròfon per demanar a tota la gent de la plaça que, davant el perill de poder ser identificades, la gent les protegís i les acompanyés fins als voltants de l’Ateneu Popular Salvadora Catà, on estarien fora de l’abast de la policia. I així va ser: unes 100 persones es van mobilitzar a mode d’escorta massiva, creuant la Plaça del Vi i el Pont de Pedra i endinsant-se al Carrer Santa Clara, on les activistes van poder escapolir-se sense que se les pogués perseguir.

Aquesta ha sigut una experiència de lluita més dins d’una realitat quotidiana que experimentem la classe treballadora i els sectors populars quan ens movem a contravent dels dictats de la societat burgesa, com ja vam poder veure a mitjans de novembre a Elx. La policia és un dels aparells estatals més clarament compostos pels elements reaccionaris i feixistes existents al si de la societat, i és normal que intentin utilitzar la seva posició de poder per a intimidar i avassallar aquelles que s’hi oposen. Aquest 25-N, el moviment feminista de Girona ha conquerit un cop més el dret a manifestar-se sense haver de demanar permís a ningú i les capes populars de Girona han demostrat quin és el sentiment que desperta en elles la policia. Saben perfectament el paper que compleixen.

Mentrestant, les promeses d’acció efectiva contra les agressions a l’oci nocturn que fan tant des de l’Ajuntament (en mans de «JUNTS») com de l’oposició (una candidatura independent recolzada per la CUP) són buides i mai se centren en l’arrel del problema: el patriarcat és un fenomen social funcional i vinculat al capital. Tant govern com oposició ofereixen «taules de diàleg» amb els empresaris del sector, que són especialment masclistes i reaccionaris, per a «trobar solucions conjuntes», i acorden dotar amb més diners a la policia local, que ignora sistemàticament moltíssimes de les víctimes que pretenen denunciar, dient-los que la denúncia no arribarà enlloc. Girona és una de les províncies on la justícia tendeix a absoldre a més agressors sexuals. Les propostes de govern i oposició ni tan sols mitigaran la situació, la refermaran però, això sí, amb una capa de color violeta.

Pel moviment feminista i per la classe treballadora en general això ha de ser una confirmació més que només podem comptar amb les nostres pròpies forces: autodefensa, autoorganització, solidaritat. És just rebel·lar-se.


El pasado viernes 25 de Noviembre, compañeras del movimiento feminista entre las cuales había camaradas de Revolución participaron de un acto de la Coordinadora del 8M de la ciudad de Girona. La Coordinadora había organizado una concentración con antorchas en la «Plaça del Vi», ante el ayuntamiento, como un acto de protesta general contra la sociedad patriarcal y el machismo, con especial atención a las agresiones machistas en forma de sumisión química en el ocio nocturno: un fenómeno en auge en la ciudad desde hace más o menos un año, como en el resto de ciudades del Estado.

Desde el momento de la llegada, algunos agentes de policía ya hacían guardia en la plaza, y después de que las personas que organizaban la concentración empezaran a desplegar la pancarta y a encender las antorchas, un policía local se acercó a una de las organizadoras que había quedado más apartada, exigiendo permisos por el acto. La chica respondió que no tenían, porque hacía muchos años que esta concentración se hacía sin pedir nunca ningún tipo de permiso y que se trataba de una concentración plenamente pacífica: la lectura de un manifiesto y un acto de música. A pesar de que esto era evidente a la vista, el policía continuó insistiendo, exigiendo identificar una persona responsable y ante las reiteradas negativas de la chica, acabó amenazándola con detenerla y llevársela a comisaría para identificarla y ponerle una denuncia. Ante esto, una camarada de Revolución fue a apoyar a la chica y a intentar echar al policía, empezando a gritar en voz alta que la policía estaba intentando identificar y denunciar a una chica de la Coordinadora y que se estaba impidiendo hacer una manifestación contra la violencia machista, dirigiéndose a la gente que había en las terrazas de los bares de la plaza y que pasaba por la calle. La camarada empezó a pedir, haciendo un gran escándalo, a todo el mundo de la plaza que viniera hacia la concentración para defender un acto de protesta democrática y legítima y echar a la policía. Al ver que las organizadoras también gritaban a la gente para que acudieran a apoyar, el policía se alejó sin imponer ninguna represalia a las manifestantes.

Aun así, un coche patrulla se quedó vigilando la concentración mientras los actos se realizaban. A pesar de que estos se condujeron con tranquilidad y ánimo festivo, las manifestantes y organizadoras sospechaban y temían que después se las querría identificar. Para evitarlo, nuestras compañeras del movimiento feminista y nuestra camarada hicieron un segundo llamamiento por micrófono para pedir a toda la gente de la plaza que, ante el peligro de poder ser identificadas, la gente las protegiera y las acompañara hasta las inmediaciones del Ateneu Popular Salvadora Catà, donde estarían fuera del alcance de la policía. Y así fue: unas 100 personas se movilizaron a modo de escolta masiva, cruzando la Plaça del Vi y el Pont de Pedra y adentrándose en el Carrer Santa Clara, donde las activistas pudieron escabullirse sin que se las pudiera perseguir.

Esta ha sido una experiencia de lucha más dentro de una realidad cotidiana que experimentamos la clase trabajadora y los sectores populares cuando nos movemos a contracorriente de los dictados de la sociedad burguesa, como ya pudimos ver a mediados de noviembre en Elche. La policía es uno de los aparatos estatales más claramente compuestos por los elementos reaccionarios y fascistas existentes en el seno de la sociedad, y es normal que intenten utilizar su posición de poder para intimidar y avasallar a aquellas que se opongan. Este 25-N, el movimiento feminista de Girona ha conquistado una vez más el derecho a manifestarse sin tener que pedir permiso a nadie y las capas populares de Girona han demostrado cuál es el sentimiento que despierta en ellas la policía. Saben perfectamente el papel que cumplen.

Mientras tanto, las promesas de acción efectiva contra las agresiones en el ocio nocturno que hacen tanto desde el Ayuntamiento (en manos de «JUNTS») como de la oposición (una candidatura independiente apoyada por la CUP) son vacías y nunca se centran en la raíz del problema: el patriarcado es un fenómeno social funcional y vinculado al capital. Tanto gobierno como oposición ofrecen “mesas de diálogo» con los empresarios del sector, que son especialmente machistas y reaccionarios, para «encontrar soluciones conjuntas», y acuerdan dotar con más dinero a la policía local, que ignora sistemáticamente a muchísimas de las víctimas que pretenden denunciar, diciéndoles que la denuncia no llegará a ninguna parte. Girona es una de las provincias donde la justicia tiende a absolver a más agresores sexuales. Las propuestas de gobierno y oposición ni siquiera mitigarán la situación, sino que la arreciarán, pero eso sí, con una capa de color violeta.

Para el movimiento feminista y para la clase trabajadora en general esto tiene que ser una confirmación más de que solo podemos contar con nuestras propias fuerzas: autodefensa, auto-organización, solidaridad. Es justo rebelarse.